Hvordan får I de bedste udendørs billeder?

Hvordan får I de bedste udendørs billeder?

Billederne skal tages om morgnen eller sen eftermiddag – det bedste tidspunkt ændre sig over året da solen jo ikke står op og går ned på samme tid hele året. Lyset er 100% afgørende for hvordan billederne ser ud.
Fotografi er et billede der er malet med lys – og udendørs er det solen der er fotografens lampe og den skal helst hænge lavt på himmelen. Midt på dagen vil den lave mørke skygger omkring øjnene.

Tag neutralt tøj på og undgå helt sort og mørke blå. Har I kun tøj med mønster og print, så vælg noget som ikke er for voldsomt. Tag eventuelt et billede af det du overvejer og send mig en sms/besked og spørg hvad jeg syntes.

Vær okay med at blive beskidt og eventuelt våd. Så er det altså lidt sjover at være i naturen. Hav altid skiftetøj med i bilen, så skaden ikke er så stor, hvis man nu træder ud i åen og bliver gennemblødt.
Er I afsted med små børn under 3 år, så bliv tæt på dem ved åen og gå ikke længer en ca 1 meter væk.
Selv om jeg går langt væk. tager jeg billederne med zoom og derfor kan I ret tæt på, uden at komme med i billedet. Hvis I kommer ind i billedet, guider jeg jer væk. Det samme gælder søskende, hvis de går i vej for mig, så siger jeg det.
Lad mig guide jer til hvor i skal stå, hvis I prøver at fange ungernes opmærksomhed.
De billedere hvor børene skal kigge i kameraet, der er det vigtigt at det er mig som får deres opmærksomhed – det kræver at I er stille og har tålmodighed.
Nu til et lidt alvorligt punkt, men ekstremt vigtigt. Jeg er lidt skrap her, men det er af et godt hjerte og for at I går ind til fotograferingen, godt forberedt på hvordan jeg arbejder med jer og jeres børn.
 
Først og fremmest – skæld ikke ud på ungerne, eller tag deres belønning fra dem under fotograferingen. Det er slet ikke fair og da slet ikke motivation for at se glad ud på billederne – eller have en sjovt og god oplevelse.
 
Fortæl dem at de skal hen til Fie (Vis dem et billede af mig) som er fotograf og som skal tage nogle billeder af dem. Fortæl at det er Fie som bestemmer i haven, så de skal lytte til hende.
Og så taler I ikke mere om det – lov dem ikke belønninger. “Hvis I gør det godt får i is”. I kan snakke med dem om hvad I godt kunne tænke jer at få billeder af. Selv om de virker afvisende og ikke motiveret, så er de forberedt på at det er det de skal og så er resten min opgave.
Det er her jeg bruger legen og flytter fokus fra at vi skal tage biller af dem.
Ønsker I at de skal sejle med en papirs båd i sø/åen, så fold nogle stykker I kan tage med. Er det at fiske, så lav en fiskestang og bind en møtrik i enden af snoren. Der lever nemlig nogle særlige magnet fisk i søen i Den Hemmelige Have. Men giv mig lige besked så jeg kan sørger for de er vågne på dagen.
Børn under 3 år er det lidt anderledes med, da de jo ikke endnu forstår ordre som større børn, men man kan snildt folde en papirs båd og vise dem at sådan en kan sejle – så bliver det nemlig genkendeligt på dagen.
 
Når I er her, så fortæller jeg ungerne de regler her er og hvordan vi tager billederne af dem eller den båd de skal sætte.
Nogle børn glemmer det efter 2 min og andre husker det – og det gør ikke noget at jeg skal gentage mig selv over for jeres børn. Det er helt okay at de er børn og bliver noget for galt, så siger jeg til.
Så slap af og nyd at I har valgt at tage til fotograf, hvor der er højt til himmelen og plads til alle børns forskellige personligheder. Både de helt stille og generte og de vilde larmende der lige skal have opfrisket reglerne 8 gange i løbet af fotograferingen. Jeg kigger ikke på jeres børn og tænker – sikke uopdragne lømler. Jeg ser deres personligheder og de små mennesker som de er.
Nogle børn er ekstra frække eller gider ekstra meget ikke, når mor/far kan se dem, så nogle gange kan det være en god ide at barnet og jeg går ud og tager nogle billeder uden de voksne kigger med. Hvis barnet er tryg ved det.
 
Jeg har selv 3 børn og de er i hver sin ende af skalaen og jeg ved god hvilken følelse der kan poppe op hos mor og far, som bare ønsker at de små gør hvad der bliver sagt – bare lige den halve time.
 
Her er en hemmelighed – det er mega kedeligt at blive fotograferet og derfor er tålmodigheden ikke længe til det. Og derfor sejler vi med både eller blade. Kaster sten i vandet eller leger vi fisker. Sidder på gyngen eller dypper tæerne i det kolde vand.
På et tidspunkt bliver ungerne for store til de lege, men så er de også ved at være der hvor de kan guides og vi hurtigt får lavet portrætter af dem. Og det går nogen gange nemmest når mor og far ikke kigger på.