Doula og LivsDoula

Som Doula arbejder for at give mennesker en rolig start på livet i sin mors arme. Som LivsDoula, arbejder jeg for at give en rolig afslutning på livet og de nære relationer.

Vi fødes og vi dør, det er det alle liv består af, så det er det mest naturlige – måden vi kommer til, og tager fra verden. Jeg ønsker at vi kan tale om slutningen, lige så naturligt som vi kan tale om starten og rejsen gennem livets faser.

I dag er begrebet Doula, betegnelsen for en fødselshjælper, som arbejder med at støtte den gravide kvinde igennem graviditet, fødsel og barsel. Ordet Doula stammer fra Græsk og betyder noget i retningen af, en kvinde der tjener. En doula er kort sagt, en person som støtter et andet menneske under livsovergange som en fødsel, skilsmisse eller sygdom.

EfterfødselsDoula

I arbejdet som nyfødt fotograf har jeg hørt utallige af fødsels og barselsberetninger, som har gjort indtryk på mit moderhjerte. Historier hvor jeg ville ønske at jeg kunne videregive min erfaring videre til den nybagte familie. Give dem en tyvstart til at lære det lille menneske at kende med den forståelse som jeg ville ønske jeg havde haft som nybagt mor. Forstå mig korrekt, det handler ikke om, at forældrene ikke gør det godt eller ikke lære deres barn at kende. Det handler blot om, at give jer støtte til en rolig start på jeres liv sammen.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange mor eller far har tabt kæben over, hvordan jeg under nyfødt fotograferingen kan arbejde med deres lille barn. Eller blevet spurgt, om jeg køre ud kl 3 om natten. Det gør jeg ikke, men jeg kan fortælle dig hvad og hvordan jeg ville gøre hvis jeg kom jer til undsætning midt om natten.

LivsDoula

Jeg valgte at tage LivsDoula uddannelsen hos moder jord, fordi denne ikke kun handler om fødslen og det at arbejde med den fødende kvinde. Den handler også om hele livet, og hvordan man kan bruge begrebet at være doula i andre sammenhæng.

Før jeg kendte begrebet, havde jeg en vigtig rolle igennem min fars alvorlige sygdomsforløb. I en alder af 20 år, var jeg hans redning. Jeg reddet hans liv, få timer før dehydrering havde taget det. I det efterfølgende, år lange sygdomsforløb, var jeg hans overblik og støtte. Fra tiden i koma og kampen tilbage til det liv, som han i dag kan leve. Hårdt medtaget, men han levet efter omstændighederne godt.

DødsDoula

Jeg bryder mig ikke om, at kalde mig for “DødaDoula”, for jeg arbejder for livet i overgangen til døden. Vi lever stadig, mens vi dør. Vi lever med sikkerhed viderer, i vores næres minder. Hvad vi ikke med sikkerhed ved, er hvad der sker efter det sidste åndedrag har forladt vores krop.

Som Dødsdoula, som jeg kalder for Livsdoula. Støtter jeg den døende, de pårørende og jer som familie.

dødsdoula